ПН-СБ: 9:00 - 18:00
НД: 10:00 - 16:00
Адреса: Троєщина - с.Погреби, вул. Єдності, 94 (Броварський р-н)
0 800 33 28 48
* безкоштовно з усіх операторів

Коли варто перевзуватись з зими на літні шини?

Коли варто перевзуватись з зими на літні шини?

Зима залишилась позаду, і тепер настав час подбати про те, щоб підготувати автівку до літнього сезону. В першу чергу це стосується заміни шин. Наразі в Україні немає чітких вимог щодо того, коли треба перевзувати авто. Вибір відповідного «моменту» залишається в зоні відповідальності водія.

І тут навіть досвідчені автовласники можуть зіткнутися з рядом труднощів. Адже сьогодні на термометрі +5°C, через тиждень — +15°C, а потім знову похолодання. Навесні важко розраховувати на стабільність погодних умов. Як же визначити, коли варто перевзуватись з зими на літні шини?

Коли міняти зимову резину на літню?

Більшість експертів та виробників автомобільної гуми рекомендують перевзуватись, коли погода починає стабільно триматись в зоні +7°C і вище. Як правило, такий період настає наприкінці березня чи на початку квітня. Найпростіший спосіб «підгадати» час — скористатись прогнозом погоди. Орієнтуватись слід на середню добову температуру, а не на окремі денні чи нічні показники.

Зазвичай спокуса перевзути автівку виникає ще в середині березня з приходом першого тепла. Проте поспішати їхати на шиномонтаж не варто. Передчасна заміна не піде на користь літній резині. І головне — не забезпечить стійкість транспортного засобу на дорозі та безпеку водія.

Пересування на літніх шинах при температурі нижчій від +7°C шкодить гумі. Вона швидко втрачає свою еластичність. Водій не може розраховувати на якісне зчеплення з дорожнім покриттям. Будь-який маневр стає менш передбаченим та контрольованим. Відповідно, збільшується довжина гальмівного шляху. Все це сприяє підвищенню ризиків потрапляння в ДТП.

Звичайно, невідповідність умов експлуатації рекомендаціям виробника призводить до значно швидшого зношення шин. Комплект, який можна було б використовувати 3–5 років, навряд чи відслугує свій ресурс. На корпусі гуми з’являються мікротріщини, які підвищують ризик пошкоджень.

Що буде, якщо їздити на зимових шинах влітку?

Інша крайність — перевзувати зиму на літу занадто пізно. Комплект, який не розрахований на використання в теплий сезон, може проявляти себе досить непередбачувано. Зимові шини самі по собі доволі м’які. Виробники додають в них більше каучуку та полімерних сполук, щоб вони не «дубіли» при низьких температурах. Використання гуми в теплий період, або навіть у спеку, зробить її занадто пластичною та навіть рихлою.

В такому стані протектор шини зношується надзвичайно швидко. Для водія це означає не лише необхідність купувати новий комплект, а й втрату контролю на дорозі. Автівка довго реагує на команди, втрачає здатність ефективно маневрувати та й у цілому стає нестійкою. В екстрених ситуаціях не можна бути впевненим у швидкому гальмуванні.

Своєчасна заміна зимових шин на літні значно важливіша, ніж могло здаватись на перший погляд. Від цього залежить те, наскільки безпечно буде пересуватись на дорогах. Використання гуми відповідно до її сезонного призначення значно знижує ризик ДТП та стресових ситуацій під час кермування. До того ж відповідальне ставлення до заміни допомагає уникнути необхідності придбання гуми та, відповідно, зекономити.

Якщо ви ще не встигли виконати заміну зимової резини на літню, зараз — саме час. Подбайте про власну безпеку та отримайте впевненість у кожному маневрі.

Перевірка стану шин перед монтажем: На що звернути увагу

Перед тим, як виконати заміну автомобільної резини, обов’язково потрібно перевірити стан літнього комплекту. Для цього варто оглянути кожну шину на наявність пошкоджень, деформацій та надмірного зношення. При неправильному зберіганні на поверхні можуть з’являтись невеликі тріщини. Їх утворення — знак, що використовувати цю гуму вже не варто. Наявність навіть невеликих пошкоджень значно підвищує ризик проколів та розриву шини під час руху.

Також перед монтажем потрібно впевнитись, що кожна шина з літнього комплекту має достатню висоту протектора. Залишкова глибина має бути не меншою від 1.6 мм, а краще — більшою. Якщо протектор має меншу висоту, комплект або окремі шини потрібно оновити. Звісно, не завжди така ситуація входить у плани на розподілення бюджету. Проте саме це завдання набуває найбільшого пріоритету, адже від стану гуми залежить безпека на дорозі. В таких випадках хорошим рішенням стануть шини б/у. Це допоможе знизити витрати та досягти бажаного результату.

Перевірені компанії слідкують за тим, щоб резина, яка вже була у вжитку, відповідала всім вимогам до безпеки. Фахівці оглядають кожну шину, перевіряють її стан та виміряють висоту протектора. Це також хороша можливість взути свою автівку у дорогу брендову гуму за дуже низькою вартістю.

Якщо огляд та перевірка стану літньої резини показали, що все добре, можна впевнено звертатись на шиномонтаж та перевзуватись. Одразу після цього зимову гуму потрібно підготувати до правильного зберігання. Це допоможе уникнути вищеописаних ситуацій під час наступної сезонної заміни.

Якщо немає можливості створити умови для цього самостійно, завжди можна звернутись до компаній, які надають послуги зі зберігання. Наприклад, CAR+ має окреме приміщення, яке облаштовано спеціально для цих цілей. Там дотримані всі умови для того, щоб гума не втратила жодної своєї властивості.

Так, наприклад, у приміщенні для зберігання резини б/у споруджена ефективна система вентиляції. Вона допомагає підтримувати оптимальний рівень вологості для того, щоб гума не тріскалась та зберігала свою форму. Це також захищає від грибка та плісняви комплекти, що зберігаються у зборі з дисками.

 

Правила підготовки авто до літнього сезону

Вже розібралися, коли варто перевзуватись з зими на літні шини, та що потрібно врахувати. Але на цьому підготовка автомобіля до теплого сезону не завершується. Іноді зима може стати справжнім викликом навіть для нової автівки. Вплив низьких температур, пересування в складних дорожніх умовах та реагенти для розчинення льоду впливають на стан транспортного засобу.

Не варто залишати поза увагою ці обставини. Навіть якщо авто не виявляє ознак несправності, після завершення сезону варто звернуть на СТО. Планова діагностика допоможе визначити стан ходової та гальмівної частини, двигуна, трансмісії. Краще одразу усунути дрібні несправності, ніж потім звертатись за комплексним ремонтом.

Також після завершення холодної пори є сенс:

  1. Перевірити роботу кондиціонера та стан салонного фільтра.
  2. Впевнитись в ефективній роботі системи охолодження.
  3. Перевірити рівень електроліту в акумуляторі.

Всі ці рекомендації — запорука того, що в дорозі не виникне несподіваних проблем з автівкою. Такий комплексний підхід також допоможе уникнути незапланованих витрат на терміновий ремонт.

Так, своєчасний перехід на літні шини забезпечить максимальну маневровість на стійкість під час пересування. Починати слідкувати за прогнозом погоди, щоб обрати потрібний момент, можна вже з середини березня. Перед заміною гуми обов’язково потрібно впевнитись, що літній комплект під час зберігання не пошкодився. А для максимальної безпеки під час руху не зайвим буде звернутись до сервісу, щоб перевірити стан автівки після зими.

Залиште номер телефону, і ми перетелефонуємо Вам!
Контакти:

0 800 33 28 48
* безкоштовно з усіх операторів
Адрес:

Троєщина-Погреби,
вул. Єдності, 94
Броварський р-н
e-mail@gmail.com
x
Visa/Mastercard
Copyright © 2022